Behandling mot håravfall

Det finns en del konkreta behandlingar du kan använda dig av mot håravfall – några vetenskapligt bevisade, och några som hävdar att de fungerar. Vi kommer i det här avsnittet inte att behandla håravfall som beror på sjukdom och näringsbrist (vilket diskuteras i på annan sida).  I sådana fall borde du söka hjälp mot håravfallet hos en läkare. Ibland kan det vara så enkelt som en schampo mot svampbildning på hjässan.

Medicinska alternativ mot håravfall

Det finns ett antal sorters receptfria medel mot håravfall som man kan pröva för att reducera hastigheten med vilken man blir tunnhårig på grund av ärftlig tunnhårighet, och vissa mediciner gör att du kan få tillbaka håret. Effekten är dock högst individuell – för vissa har de god effekt och man lyckas stoppa håravfallet, medan andra inte märker någon skillnad alls. Konsultera ett apotek eller en dermatolog för mer info.

Det finns även receptbelagd medicin i tablettform för behandling av ärftligt håravfall.


Minoxidil Orifarm
stimulerar hårväxten. Minoxidil Orifarm används för behandling av tidiga och mindre uttalade former av ärftligt håravfall (androgen alopeci) hos män och kvinnor över 18 år. Ca 3-4 av 5 får i varierande grad nytillväxt av hår. (källa: bipacksedel, Apoteket)

Minoxidil Orifarm är receptfritt.

Propecia (finasterid) består av en syntetisk steroid som hämmar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron. Propecia tabletter innehåller 1 mg finasterid, och används för att behandla ärftligt manligt håravfall. Propecia är ett receptbelagt läkmedel. Mer om detta under ärftligt håravfall.

Priorin är ett kosttillskott avsett för  periodvis håravfall/uttunning. Det ett en sammansättning av hirsextrakt, vetegroddsolja, B-vitaminet pantotensyra och aminosyran L-cystin som hjälper till att ge mer hår under växtfasen. (källa: Apoteket)
Priorin är receptfritt.

Några varumärkesnamn värda att undersöka är Rogaine (info nedan), Recrea (info nedan), Propecia och Revexan.

Recrea Forte används för stimulering av hårväxt vid tidiga och mindre uttalade former av håravfall (androgen alopeci) och även för att minska ytterligare håravfall hos män över 18 år. Recrea Forte är en klar, färglös till ljusgul kutan lösning som appliceras på hårbotten. Recrea Forte är avsett för behandling av håravfall eller tunnhårighet på hjässan som bildserien här nedan visar. Den exakta verkningsmekanismen för detta är inte fullständigt känd. Yngre individer som har tappat håret under en kortare period eller uppvisar mindre hårlösa ytor har de största utsikterna att svara på behandling med Recrea Forte. Den som haft utbredda kala ytor i flera år eller uppvisar utbredd skallighet har mindre utsikter att dra nytta av behandlingen. Hos ca 4 av 5 användare bromsas håravfallet upp och flertalet av de individer som använder Recrea Forte får även någon form av håråterväxt. Effekt av behandlingen kan förväntas inom 2-8 månader. I vissa fall kan kortare eller längre tid krävas. (källa: bipacksedel, Apoteket)
Recrea är receptfritt.

Rogaine Forte innehåller minoxidil och används för behandling av tidiga och mindre uttalade former av ärftligt håravfall (androgen alopeci) hos män över 18 år samt även för att minska ytterligare håravfall. Rogaine Forte används för behandling av håravfall eller tunnhårighet på hjässan. Den exakta verkningsmekanismen för preparatet är inte fullständigt känd. Yngre individer som tappat hår under en kortare period eller uppvisar mindre hudytor där håret blivit tunnare har de största utsikterna att svara på behandling med Rogaine Forte. Den som haft utbredda kala ytor i flera år eller uppvisar långt framskridet håravfall har mindre utsikter att dra nytta av behandlingen. Hos ca 4 av 5 män bromsas håravfallet upp och flertalet av de individer som använder Rogaine Forte får även någon form av håråterväxt. Effekt av behandlingen kan förväntas efter 2-8 månader, i vissa fall kortare eller längre tid. Minoxidil som finns i Rogaine Forte kan också vara godkänt för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion. (källa: bipacksedel, Apoteket)
Rogaine är receptfritt.

Kosmetiska alternativ mot håravfall

Hårfiberspray. Till skillnad från puderbaserade hårfibrer är fibersprayer enkla att applicera på egen hand. Det skiljer sig inte mycket från att spraya vanlig hårspray i håret för att fixa en frisyr. Innehållet kan variera mellan olika produkter och det är därför bra att välja en produkt som har några år på nacken.
Vår egen Hairfor2 – Volluma Salon Hårfiberspray erbjuder en enkel metod att spraya på hårfibrer som på ett naturligt sätt gör håret tjockare och fylligare. Borstar man håret i samband med appliceringen ger det håret en naturlig och skön känsla. Dessutom är produkten vattentålig. Du behöver i regel schamponera håret för att det ska gå ur håret. Regn och svett brukar inte ha någon effekt på produkten i håret.

Puder. Det finns en rad olika produkter därute som består av ett puder som man häller över håret. Pudret fäster sig vid håret och ger en fylligare look vår egen Hairfor2 Salong Professional Hårfiber är bland dem bästa på marknaden. Var noggrann med att dubbelkolla om produkten är vattentålig eller inte, och anpassa användandet därefter.

Kirurgiska behandlingar (hårtransplantation) är ett annat sätt att återställa tidigare förlorat hår. (Se mer om detta på separat sida)

Laserbehandling. Apparater som skjuter strålar mot hårsäckarna i syfte att stimulera hårväxt. (Se mer om detta på separat sida).

 

TILL BUTIK

En tanke om “Behandling mot håravfall

  1. Pingback: Behandling mot håravfall > Hairfor2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *