Ärftligt håravfall

Din genetiska kodning och hur din kropp reagerar mot olika hormoner är grunden till ärftligt håravfall. Andorgen alopeci är orsaken till majoriteten av håravfall. Androgener är hormoner som finns både hos män och kvinnor. Androgena hormoner hör egentligen samman men det manliga hormonet testosteron, men eftersom både kvinnor och män har testosteron och östrogen, så påverkar det både könen och hur din kropp reagerar till androgenerna är en viktig faktor till ärftligt håravfall. Vid andorgen alopeci övergår hårsäckarnas genetiska programmering till att producera kortare hår från tidigare längre och färgat hår. Observera att vissa p-piller innehåller androgener.

 

Det är betydligt vanligare att drabbas av androgen alopeci som man, och enligt vissa källor har 50% av män över 50 år androgen alopeci. Men håravfall kan börja mycket tidigare, och män kan drabbas av det redan innan de når 20 års åldern.

Finasterid

Finasterid, ett fettlösligt syntetiskt läkemedel, var till en början avsett för behandling av godartad benign prostatahyperplasi (BPH) – godartad prostataförstoring. Finasterid blev godkänt 1992 och fem år senare, 1997, blev det även godkänt för behandling av manligt håravfall.

Finasterid består av en syntetisk steroid som hämmar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron. Finasterids kemiska namn är N-tert-Butyl-3-oxo-4-aza-5?-androst-1-en-17?-karboxamid (se bild nedan).

Finasterid säljs under namnen Proscar och Propecia i Sverige. Proscar tabletter innehåller 5 mg finasterid och används mot godartad prostataförstoring och Propecia tabletter innehåller 1 mg finasterid, och används för att behandla ärftligt manligt håravfall. Båda läkemedlen är receptbelagda.

Som de flesta läkemedel har även Finasterid biverkningar. De sägs dock vara övergående, dvs de bör försvinna då behandlingen avslutats. Några biverkningar som näms, och drabbar färre än 1 av 100 användare är nedstämdhet, nedsatt sexlust, erektionssvårighet och ejakulationsproblem. Andra biverkningar där frekvensen inte är känd är nässelfeber, klåda, allergiska reaktioner, utslag, och svullnad ansikte och läppar. Mer sällsynta biverkningar är bröstömhet/bröstförstoring, hjärtklappning testikelsmärta, förhöjda levervärden och kvarvarande erektionsproblem efter avslutad behandling.


Klassificering av håravfall

Den mest använda klassificeringen av håravfall hos män är Norwood – Hamilton som delar in håravfall i sju olika typer:

Typ I: Ingen/minimal förändring i främre hårfästet vid tinningarna.
Typ II: Hårfästet vid tinningarna har symmetriska triangulära flikar. De når inte längre bak än 2 cm framför örat.
Typ III: De triangulära flikarna i Typ II sträcker sig längre bak än 2 cm framför örat.
Typ III Vertex: Hårförlusten är störst på hjässan. Främre hårfästet kan likna Typ I eller II men bör inte överstiga Typ III.
Typ IV: Hårförlust på hjässan i samband med större förändring i främre hårfäste än Typ III. Det finns dock ett distinkt band av hår framför hjässan.
Typ V: Större hårförlust än Typ IV med endast ett litet band av hår framför hjässan. Håret som finns kvar i occipitala och parietala delar börjar formas som en hästsko sett ovanifrån (gäller även Typ VI och Typ VII).
Typ VI: Inget hår framför hjässan och ökad hårförlust på sidor och baktill.
Typ VII: Den mest uttalade skalligheten. Endast ett tunt hästskoformat band med hår finns kvar från öronen och runt bakhuvudet.
Typerna II-V benämns också som Typ A, vilket är sammanfattningen då hela främre hårfästet förflyttar sig bakåt utan flikar vid tinningarna, och då helt utan håravfall på hjässan.

 

TILL BUTIK

12 tankar om “Ärftligt håravfall

  1. Pingback: Behandling mot håravfall > Hairfor2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *