Läkemedel mot håravfall

 

Det finns ett antal sorters receptfria läkemedel mot håravfall som man kan pröva för att reducera hastigheten med vilken man blir tunnhårig på grund av ärftlig tunnhårighet, och vissa mediciner gör att du kan få tillbaka håret. Effekten är dock högst individuell – för vissa har de god effekt och man lyckas stoppa håravfallet, medan andra inte märker någon skillnad alls. Konsultera ett apotek eller en dermatolog för mer info.

Det finns även receptbelagd tabletter mot håravfall.

Minoxidil Orifarm

Minoxidil Orifarm stimulerar hårväxten. Minoxidil Orifarm används för behandling av tidiga och mindre uttalade former av ärftligt håravfall (androgen alopeci) hos män och kvinnor över 18 år. Ca 3-4 av 5 får i varierande grad nytillväxt av hår. (källa: bipacksedel, Apoteket)
Minoxidil Orifarm är receptfritt.

Priorin

Priorin är ett kosttillskott avsett för  periodvis håravfall/uttunning. Det ett en sammansättning av hirsextrakt, vetegroddsolja, B-vitaminet pantotensyra och aminosyran L-cystin som hjälper till att ge mer hår under växtfasen. (källa: Apoteket)
Priorin är receptfritt.

Några varumärkesnamn värda att undersöka är Rogaine (info nedan), Recrea (info nedan), Propecia och Revexan.

Recrea Forte

Recrea Forte används för stimulering av hårväxt vid tidiga och mindre uttalade former av håravfall (androgen alopeci) och även för att minska ytterligare håravfall hos män över 18 år. Recrea Forte är en klar, färglös till ljusgul kutan lösning som appliceras på hårbotten. Recrea Forte är avsett för behandling av håravfall eller tunnhårighet på hjässan som bildserien här nedan visar. Den exakta verkningsmekanismen för detta är inte fullständigt känd. Yngre individer som har tappat håret under en kortare period eller uppvisar mindre hårlösa ytor har de största utsikterna att svara på behandling med Recrea Forte. Den som haft utbredda kala ytor i flera år eller uppvisar utbredd skallighet har mindre utsikter att dra nytta av behandlingen. Hos ca 4 av 5 användare bromsas håravfallet upp och flertalet av de individer som använder Recrea Forte får även någon form av håråterväxt. Effekt av behandlingen kan förväntas inom 2-8 månader. I vissa fall kan kortare eller längre tid krävas. (källa: bipacksedel, Apoteket)
Recrea är receptfritt.

Rogaine Forte

Rogaine Forte innehåller minoxidil och används för behandling av tidiga och mindre uttalade former av ärftligt håravfall (androgen alopeci) hos män över 18 år samt även för att minska ytterligare håravfall. Rogaine Forte används för behandling av håravfall eller tunnhårighet på hjässan. Den exakta verkningsmekanismen för preparatet är inte fullständigt känd. Yngre individer som tappat hår under en kortare period eller uppvisar mindre hudytor där håret blivit tunnare har de största utsikterna att svara på behandling med Rogaine Forte. Den som haft utbredda kala ytor i flera år eller uppvisar långt framskridet håravfall har mindre utsikter att dra nytta av behandlingen. Hos ca 4 av 5 män bromsas håravfallet upp och flertalet av de individer som använder Rogaine Forte får även någon form av håråterväxt. Effekt av behandlingen kan förväntas efter 2-8 månader, i vissa fall kortare eller längre tid. Minoxidil som finns i Rogaine Forte kan också vara godkänt för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion. (källa: bipacksedel, Apoteket)
Rogaine är receptfritt.

Finasterid

Finasterid, en fettlöslig syntetisk drog, som ursprungligen var avsedd för behandling av godartad prostataförstoring (BPH) – godartad prostataförstoring. Finasterid godkändes 1992 och fem år senare, 1997, var det också godkänt för behandling av manligt håravfall.

Finasterid är sammansatt av en syntetisk steroid som hämmar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Finasterid kemiska namn är N-t-butyl-3-oxo-4-aza-5? -androst-1-en-17? -karboxamid.

Finasterid.

Finasterid säljs under namnen Proscar och Propecia i Sverige. Proscar tabletter innehållande 5 mg finasterid och används mot BPH och Propecia tabletter innehåller 1 mg finasterid, och används för att behandla ärftlig manligt håravfall. Båda läkemedlen är receptbelagda.

Liksom de flesta droger har biverkningar har finasterid också vissa biverkningar. De sägs dock vara övergående, vilket innebär att de ska försvinna när behandlingen är avslutad. Vissa biverkningar Nams, och förekommer hos färre än 1 av 100 personer är nedstämdhet, minskad libido, erektionssvårigheter och utlösning. Andra biverkningar där frekvensen inte är känd är nässelutslag, klåda, allergiska reaktioner, utslag och svullnad i ansikte och läppar. Mer sällsynta biverkningar ömma bröst / bröstförstoring, testikelsmärta, hjärtklappning, förhöjda leverenzymer och resterande erektil dysfunktion efter avslutad behandling.

 

TILL BUTIK

En tanke om “Läkemedel mot håravfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *