Ärftligt håravfall

Andorgen Alopeci – Ärfligt håravfall

Din genetiska kodning och hur din kropp reagerar på olika hormoner är grunden för ärftligt håravfall. Andorgen alopeci är orsaken till de flesta håravfall. Androgener är hormoner som finns i både män och kvinnor. Androgena hormoner hör faktiskt ihop, med det manliga hormonet testosteron, men eftersom både män och kvinnor har testosteron och östrogen påverkar det båda könen och hur din kropp reagerar på androgener är en viktig faktor för ärftligt håravfall. Vid andorgen alopecia i hårsäcken passerar genetisk programmering för att producera kortare hår från tidigare längre och färgat hår. Observera att vissa piller innehåller androgener.

Det är mycket vanligare att drabbas av androgen alopeci som man, och enligt vissa källor är 50% av män över 50 år drabbade av ärftligt håravfall. Men håravfall kan börja mycket tidigare, och män kan drabbas av det redan innan de når 20 års ålder.

—Den vanligaste orsaken är ärftligt håravfall (androgen alopeci), som även drabbar män. Den här formen av håravfall kommer långsamt och ofta tar det tid innan man märker att man har blivit tunnhårig. Hos kvinnor blir håret tunnare mitt uppe på huvudet. Till skillnad från män blir kvinnor mycket sällan helt kala på huvudet. Kvinnor får oftast behålla hårlinjen, men hos män är det vanligt att hårfästet kryper uppåt.

 

Finasterid

Finasterid, en fettlöslig syntetisk drog, som ursprungligen var avsedd för behandling av godartad prostataförstoring (BPH) – godartad prostataförstoring. Finasterid godkändes 1992 och fem år senare, 1997, var det också godkänt för behandling av manligt håravfall.

Finasterid är sammansatt av en syntetisk steroid som hämmar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Finasterid kemiska namn är N-t-butyl-3-oxo-4-aza-5? -androst-1-en-17? -karboxamid.

Finasterid.

Finasterid säljs under namnen Proscar och Propecia i Sverige. Proscar tabletter innehållande 5 mg finasterid och används mot BPH och Propecia tabletter innehåller 1 mg finasterid, och används för att behandla ärftlig manligt håravfall. Båda läkemedlen är receptbelagda.

Liksom de flesta droger har biverkningar har finasterid också vissa biverkningar. De sägs dock vara övergående, vilket innebär att de ska försvinna när behandlingen är avslutad. Vissa biverkningar Nams, och förekommer hos färre än 1 av 100 personer är nedstämdhet, minskad libido, erektionssvårigheter och utlösning. Andra biverkningar där frekvensen inte är känd är nässelutslag, klåda, allergiska reaktioner, utslag och svullnad i ansikte och läppar. Mer sällsynta biverkningar ömma bröst / bröstförstoring, testikelsmärta, hjärtklappning, förhöjda leverenzymer och resterande erektil dysfunktion efter avslutad behandling.

 

Klassificering av skallighet

  • Den vanligaste klassificeringen av håravfall hos män är Norwood – Hamilton som dela upp håret i sju typer:
  • ingen / minimal förändring i det främre hårfästet vid tinningarna.
  • Hårfästet vid tinningarna har symmetriska triangulära flikar. De når inte längre tillbaka än 2 cm framför örat.
  • De triangulära flikarna i typ II sträcker sig längre tillbaka än 2 cm framför örat.
  • Vertex: där håravfallet är störst på kronan. Främre hårfäste kan likna typ I eller II, men bör inte överstiga typ III.
  • Förlust av hår på hjässan av större förändringar i främre hårfäste än typ III. Det finns emellertid ett distinkt band av hår framför huvudet.
  • Större håravfall än typ IV med endast en liten remsa av hår framför huvudet. Håret är kvar i skallbenet och parietal delar börjar vara formad som en hästsko sett från ovan (gäller även på typ VI och typ VII).
  • Inget hår på huvudets framsida och ökad förlust av hår på sidorna och baktill.
  • Den mest uttalade nivå på skallighet. Bara en tunn hästskoformat rand av hår är kvar från öronen och runt baksidan av huvudet.
  • Typer II-V är också kallad typ A, som är den sammanfattning som hela framsidan hårfästet rör sig bakåt utan flikar vid tinningarna, och sedan helt utan håravfall på kronan.

TILL BUTIK