Alopcia Areata – Kala Fläckar

 

Första typiska symtomen på Alopecia areata är små kala fläckar. Den underliggande huden är inte skadad och ser normal ut. Även om dessa fläckar kan ta många former, de är vanligen runda eller ovala. alopecia areata drabbar oftast hårbotten och skägg, men kan förekomma på någon del av kroppen med hår.Olika områden av huden kan uppvisa håravfall och återväxt på samma gång. Sjukdomen kan också gå i remission under en tid, eller kan vara permanent. Det är vanligt hos barn.

Området för håravfallet kan pirra eller kännas smärtsamt.

Håret tenderar att falla av under en kort tidsperiod, det är vanlig förekommande med Håravfall på en sida av hårbotten mer än den andra.

När friskt hår dras ut,  ska max ett par hårstrå komma ut, och utdraget hår bör inte fördelas jämnt  längs kanten av hårbotten. Vid alopecia areata, tenderar hår att dras ut lättare längs kanten av det drabbade området som redan attackerats av kroppens immunförsvar jämnfört med det området som fortfarande är friskt.

Orsaker

Alopecia areata tros vara en systemisk autoimmun sjukdom där kroppen angriper sina egna anagen hårsäckar och dämpar eller stoppar hårväxt. Till exempel, kluster T-cells lymfocyter runt drabbade folliklar, orsakar inflammation och efterföljande håravfall. Ett fåtal fall av barn som föds med medfödd alopecia areata har rapporterats, men dessa är inte fall av autoimmuna sjukdomar, eftersom spädbarn föds utan färdigutvecklade immunsystem.

Alopecia areata är inte smittsam. Alopecia areata förekommer oftare hos personer som har drabbade familjemedlemmar, vilket tyder på ärftlighet kan vara en faktor. Starka bevis för genetisk association med ökad risk för alopecia areata fann man genom att studera familjer med två eller flera drabbade medlemmar. Denna studie identifierat åtminstone fyra regioner i arvsmassan som skall innehålla dessa gener. Dessutom är Alopecia areata något mer benägen att förekomma hos personer som har släktingar med autoimmuna sjukdomar.

Endogena retinoider metabola defekten är en viktig del av patogenesen av alopecia areata.

Under 2010 genomfördes en genomet hela föreningen studie avslutad som identifierade 129 single nucleotide polymorphisms som var förknippade med alopecia areata. Generna som identifierades inkluderar de som är involverade i reglering av aktivering och proliferation av regulatoriska T-celler, cytotoxiska T-lymfocyt-associerat antigen 4, interleukin-2, interleukin-2-receptor A, och Eos (även känd som Ikaros familjen zinkfinger 4), liksom den HLA-antigen. Studien identifierade också två gener, PRDX5 och STX17, som uttrycks i hårsäcken. [11]

Diagnos

Alopecia areata diagnostisk baseras på kliniska tester.

Trichoscopy kan underlätta upprättandet diagnosen. I alopecia areata, visar trichoscopy regelbundet fördelade “gula prickar” (hyperkeratotiska pluggar), små hår utrops-märkt, och “svarta prickar” (förstörda hår i hårsäcken öppning).

En biopsi är sällan behövd för att göra diagnosen eller som stöd i hanteringen av alopecia areata. Histologiska fynd inkluderar peribulbär lymfatisk infiltrat ( “svärm av bin”). Ibland, i inaktiv alopecia areata, inga inflammatoriska infiltrat hittades. Andra hjälp fynd inkluderar pigment inkontinens i håret och follikulär stelae, och ett skifte i den anagena till telogen förhållande till telogen.

Klassificering

Vanligen förekommer alopecia areata håravfall i en eller flera runda fläckar i hårbotten.

Man kan också tappa fläckvis med hår över hela hårbotten, detta tillstånd kallas diffus alopeci areata.

Alopecia areata monolocularis beskriver skallighet på endast en plats. Det kan förekomma var som helst på huvudet.

Alopecia areata multilocularis hänvisar till flera områden av håravfall.

Ophiasis avser håravfall i form av en våg vid omkretsen av huvudet.

Sjukdomen kan begränsas endast till skägget, i vilket fall det kallas alopecia areata barbae.

Om personen förlorar allt hår på hårbotten, då kallas det alopecia areata totalis.

Om allt kroppshår, inklusive könshår, försvinner, blir diagnosen sedan alopecia areata universalis.

Alopecia areata totalis och universalis är sällsynta

Behandling

Om det drabbade området är litet, är det rimligt att endast observera utvecklingen av sjukdomen, eftersom problemet ofta är spontant och återgår och håret kan växa tillbaka.

I de fall av allvarlig håravfall har uppstått och begränsad framgång har uppnåtts med hjälp av kortikosteroider klobetasol eller fluocinonid, kortisoninjektion, eller kräm. Krämen är inte lika effektiv och det tar längre tid för att se resultat.

Då är steorid injektioner vanligt förekommande när man har fläckvis Håravfall på huvudet och på ögonbrynen, om det är effektivt är svårt att säga. Några andra läkemedel som används är Minoxidil, Elocon (mometason) salva (steroid kräm), irriterande (antralin eller topisk stenkolstjära), och aktuell immunoterapi ciklosporin, ibland i olika kombinationer. Topikala kortikosteroider misslyckas ofta med att komma in i djupt huden  nog för att påverka hårsäckarna, som är behandlingsmålet.

Orala kortikosteroider för att minska håravfall, men fungerar endast under den period som de tas, och dessa läkemedel kan orsaka allvarliga biverkningar.

Prognos

I de flesta fall börjar det med ett litet antal fläckar av håravfall, och håret växer ut igen efter några månader till ett år. I de fall med ett större antal fläckar, kan håret antingen växa tillbaka eller fortsätta vidare till alopecia areata totalis eller i sällsynta fall, alopecia areata universalis. Det finns ingen förlust av kroppsfunktionerna och effekterna av alopecial areata är främst psykologiska ( förlust av självbilden på grund av håravfall), även om dessa kan vara allvarliga. Håravfall innebär också att hårbotten kan blir mycket varmare i solen. Patienter kan också ha avvikande nagel bildning eftersom keratin formar både hår och naglar. Hår kan växa tillbaka och sedan falla av igen. Detta behöver inte betyda på en upprepning av tillståndet, utan snarare en naturlig cykel av tillväxt, och sprider från en relativt synkroniserad start; ett sådant mönster kommer att blekna med tiden. Episoder av alopecia areata före puberteten predisponerar för kronisk återkommande tillståndet. Alopecia kan vara orsaken till psykisk stress. Eftersom håravfall kan leda till betydande förändringar i utseende, kan personer med den erfarenhet få social fobi, ångest och depression.

 

TILL BUTIK